Daca doresti un venit suplimentar care te va ajuta sa-ti pastrezi standardele de viata in momentul in care vei iesi la pensie, atunci trebuie sa te gandesti si la o pensie facultativa.
Pensia medie de Stat neta reprezinta sub jumatate din salariul mediu net. In tarile vest-europene, pensia cumulata se ridica la 85% din ultimul salariu.
Rata actuala de dependenta contribuabili – pensionari (1:1,2) se va deteriora constant, ajungand in 2050 la 1:4.
Scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei, vor fi o povara grea pentru PIB.
Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).
Sistemul de pensii private este foarte strict reglementat si supravegheat.
Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci contribuabililor la Pilonul II.
Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor.
Pilonul II
Pilonul III
Informatii complete, utile si usor de parcurs, se gasesc la sectiunea "Ghiduri utile" in "Ghidul pensiilor private Pilonul II"si "Ghidul pensiilor private Pilonul III", iar la sectiunea "Legislatie" in "Legea 411/2004", "Legea 204/2006" si "Legea 1/2020".
La sectiunea "Informatii utile", gasesti evolutia valorilor unitatilor de fond Pilonul II si Pilonul III de la toti Administratorii de fonduri, de la infiintarea fondurilor de pensii private pana la sfarsitul anului 2019. Fondurile sunt investite pe termen lung si beneficiaza de capitalizare (randamente). Evolutia unitatilor de fond iti face o imagine asupra randamentului fondurilor.
Conform legislatiei in vigoare, fondurile de pensii pot fi incadrate in trei categorii de risc (scazut, mediu si ridicat), in functie de structura portofoliului.
Pilonul II
Pilonul III
Brokeraj in asigurari
Str. Zorilor nr. 5, Brasov, Romania
Copyright © 2020 - 2024 Proasig.com - Toate drepturile rezervate
Acest web site folosește cookie-uri. Prin continuarea utilizării acestui site, acceptați utilizarea de cookie-uri. Politica de Confidențialitate
Acum, ai brokerul tau!
Beneficiile clientilor:
• Parteneri, TOTI Asiguratorii;
• Consultanta specializata gratuita;
• Disponibilitate in caz de urgente;
• Ofertare rapida;
• Flexibilitate maxima pentru plata;
• Livrare rapida;
• User la platforma dedicata clientilor;
• Atentionare expirari/scadente, ITP si rovinieta;
• E-mailuri informative despre asigurari.